Egy új pozíció megtalálására jó esélyt ad egy ilyen nagy volumenű rendezvényre

Juhász Annamária

Recruiter 

Világszintű fejlesztések és támogató környezet várja a Knorr-Bremse-nél azokat a szakembereket, akik önálló és felelősség¬teljes munkakörre vágynak. Mit érdemes tudni róluk, mint munkáltatóról? Hogyan érdemes megszólítani őket a helyszínen? Erről olvashatsz! 

Milyen céllal érkeznek a HVG Állásbörzére? 

Az elmúlt évek aktív bővülése miatt kiemelten fontos, hogy felhívjuk magunkra a figyelmet. Célunk, hogy a résztvevők a nyitott pozíciókon kívül a céget és a termékeket is megismerjék, hiszen kevesen tudják, milyen komoly, világszínvonalú fejlesztések folynak itt nálunk, Budapesten. Ezt szeretnénk bemutatni, ezért különösen nagy aktivitással készülünk.

Kikkel találkozhatnak az érdeklődők a cégük standjánál? 

Csapatunk tagjait több területről válogatjuk össze, így a látogatók első kézből kaphatnak információt a mindennapi feladatokról, fejlesztésekről. 

Milyen végzettségű, szakmai tapasztalatú munkatársak jelentkezését várják? 

Főleg mérnök, informatikai és gazdasági szakembereknek szóló karrierlehetőségekkel érkezünk az Állásbörzére. Tapasztalati szintet tekintve hallgatókat, középfokú és felsőfokú végzettséggel rendelkezőket egyaránt várunk csapatunkba. 

Mire figyelnek az első találkozás során? 

Elsősorban a pozícióhoz elvárt ismereteket nézzük, de nagyon fontos számunkra a tudatosság, a nyitottság és a rugalmasság is. Olyan leendő munkatársakat keresünk, akik önálló és felelősségteljes munkakör betöltésére vágynak, valamint friss gondolkodásmódjukkal alakítják a vállalat fejlesztéseit. 

Mit tanácsolna azoknak az álláskeresőknek, akik a börzén keresik fel a standjukat? 

Nagyban megkönnyíti a feladatunkat az a látogató, aki már előzetesen tájékozódik például az állás-börze oldalán elérhető online profilunkon a nyitott lehetőségekről, és konkrét elképzeléssel érkezik hozzánk. Ez azért fontos, mert akkor mi is relevánsabb információval tudunk szolgálni, és össze tudjuk kötni őket a területet képviselő kollégával.

Norbert jó példa arra, hogy mennyire hatékony lehet egy személyes találkozás. Mire figyeltek fel nála? 

A pozíció kapcsán elvárt ismeretei és szaktudása mellett személyisége is megnyerő volt. Már az első interjú után biztosak voltunk abban, hogy szeretnénk, ha a Knorr-Bremse csapatában folytatná a karrierjét. A szimpátia kölcsönös volt, másfél hónappal az Állásbörze után már el is kezdett nálunk dolgozni konstruktőr pozícióban a fékmechanika területén.

Irimi Norbert

Konstruktőr 

Olyan helyen is megtalálhatod a számításod, amire korábban talán nem is gondoltál. Norbert a HVG Állásbörze előtt nem is sejtette, hogy a Knorr-Bremse kínál neki való pozíciót, de ott egy kötetlen beszélgetés során megismert egy számára vonzó karrierlehetőséget, amit nem hagyhatott ki. 

Milyen területen, pozícióban szeretett volna elhelyezkedni? 

Gépészmérnökként végeztem gépszerkesztő tervező, műszaki fejlesztő szakirányon. A Knorr-Bremse előtt is tervező, fejlesztő munkakörben dolgoztam, és mindenképpen ezen a területen szerettem volna maradni.

Milyen felületeken, hol keresett állást? 

Munkahelyváltás előtt szerettem volna tájékozódni a munkaerő¬piacról. Számtalan állásportált böngésztem végig, érdeklődtem hasonló területen dolgozó ismerősöknél is. Úgy gondoltam, azzal adom a legjobb esélyt magamnak egy új, kihívást jelentő pozíció megtalálására, ha kilátogatok egy ilyen nagy volumenű rendezvényre is. 

Milyen kérdésekre szeretett volna választ kapni a cégektől a helyszínen? 

Szűk réteget képviselnek ma Magyarországon azok, akik konstrukciós tervezéssel foglalkoznak. Szerettem volna multinacionális környezetben kipróbálni magam, ezért a szektor képviselőinél meghirdetett pozíciók feltérképezése volt számomra az elsődleges cél. Kíváncsi voltam, pontosan mivel foglalkoznak, milyen munkakörök elérhetőek számomra, és keresnek-e olyan kaliberű munkavállalót, mint én. 

A rendezvény előtt gondolkodott a Knorr-Bremse-ben, mint lehetséges munkaadóban? 

Hallottam már a cégről, és tisztában voltam azzal, hogy fékeket gyártanak vonatokra. Azt azonban nem tudtam, hogy konstrukciós terület is van náluk, ezért a HVG Állásbörze előtt nem is gondoltam arra, hogy jelentkezem hozzájuk. Egy ott dolgozó szakembertől azonban részletes tájékoztatást kaptam. Stabil, magabiztos munkáltató benyomását keltették segítőkész, mosolygós emberekkel, és ez nagyon megnyerő volt számomra.

Segítette a közvetlen találkozás az elhelyezkedést? 

Igen, egyértelműen. A Knorr-Bremse standjánál szakmailag felkészült munkatársakkal beszélgettem. Egy náluk dolgozó mérnök kollégától kellő mennyiségű információt megtudtam ahhoz, hogy leadjam az önéletrajzom a céghez. Ennek a találkozásnak köszönhetően dolgozom ma konstruktőr pozícióban a Knorr-Bremse-nél.