A személyes benyomás mindig többet nyújt, mint egy jól megfogalmazott álláshirdetés

Kassai Nóra

Recruitment specialist 

A felkészültség a hatékony párbeszéd titka. A személyes találkozás lehetőséget ad, hogy könnyebben megtalálhasd a számodra testhezálló pozíciót. Miket érdemes átgondolnod, mielőtt odamész egy céghez a börzén? Hogyan tudod megragadni a HR-es figyelmét? Most megtudod! 

 Milyen céllal érkeznek a HVG Állásbörzére? 

Ezen a karrierrendezvényen szeretnénk minél több olyan szakemberrel találkozni, akik érdeklődnek az ITSH lehetőségei iránt. Törekszünk arra, hogy a látogatókkal beszélgetve tudjunk nekik olyan pozíciókat ajánlani, ami beleillik az elképzeléseikbe és szakmai útjukba.

Miért tartják fontosnak, hogy egy ilyen rendezvényen jelen legyenek? 

Nagyon sok aktív álláskereső jelenik meg állásbörzéken, akikkel ezeken a fórumokon személyesebb keretek között történik meg az első kapcsolatfelvétel. Egy rövid beszélgetés során fel tudjuk kelte¬ni az érdeklődésüket lehetőségeink iránt, valamint ők is többet tudnak mutatni magukból egy írásos, rövid bemutatkozónál. 

Mire figyelnek a látogatóknál a helyszíni első találkozáskor? 

Fontosnak tartjuk, hogy ténylegesen érdeklődjenek az IT világa iránt, hiszen nálunk a munka során más szakterületeknél sem lehet elkerülni ezt a környezetet. Nagyon fontos a megfelelő szintű nyelvtudás, illetve a szükséges szakmai háttér.

Melyek a legfontosabb szempontok a leendő munkatárs(ak) kiválasztásánál?

Kiemelt fontosságú számunkra a szakmai motiváltság, felkészültség. Jó benyomást kelt, ha minél több információt beszereznek rólunk és a nálunk lévő lehetőségekről. Az az optimális, ha már a standunk felkeresése előtt gondolkoznak azon, érdemes-e nálunk dolgozniuk illetve, melyik terület érdekli őket igazán. 

Ivett a börzén adta be jelentkezését. Mire figyeltek fel nála? 

Szakmai elhivatottsága, motiváltsága és nagyfokú érdeklődése nagyon pozitív volt. Egyrészt a személyisége miatt úgy gondoltuk, hogy jól beleillene a csapatba, másrészt olyan szakmai előélettel érkezett, ami hasznos a vállalat és a csapat számára.

Milyen pozícióra vették fel? 

Ivett esete érdekes, mivel két nyitott pozícióban is el tudtuk képzelni. Annak érdekében, hogy a számára leginkább testhezálló feladatkörben dolgozhasson, első lépésként egy személyes interjúra került sor az állásbörze után. Ezt követően pedig mindkét pozíciónál külön beszélgetése volt a német szakmai vezetőkkel is. Végül információbiztonsági specialista munkakörben helyezkedett el nálunk.

Pisch Ivett

Security Management Specialist 

A szakmai érdeklődés valamint a meghirdetett program kel¬tette fel Ivett érdeklődését a rendezvény iránt. Itt talált rá arra a munkaadóra,amely azt a munkakörnyezetet és feladatot kínálta, ahol mindig is ki akarta próbálni magát. 

Milyen szempontok szerint keresgélt a karrierlehetőségek között? 

Mindenképpen security management területen szerettem volna el¬helyezkedni, mert úgy gondoltam, itt kamatoztathatom a leginkább tudásomat és a sokrétű tapasztalatomat. Fontos szempont volt a rugalmasság, hiszen két kislány édesanyjaként kerestem lehetőséget.

Édesanyaként mit tapasztalt? 

Sajnos még él az a tévhit, hogy egy kisgyermekes anyuka ne akarjon válogatni, örüljön, hogy van munkahelye, ezt természetesen én is éreztem. Ebben az élethelyzetben bátortalanabb és önbizalom-hiányosabb az ember, de mindezt sikerült magam mögött hagyni a helyszínen tapasztalt kedvességnek, közvetlenségnek köszönhetően. 

Milyen kérdésekre szeretett volna választ kapni a cégektől a helyszínen? 

Elsősorban a rugalmas munkavégzés és a részmunkaidős munkakörök érdekeltek. Arra voltam kíváncsi, hogy mennyire vannak felkészülve a cégek a kisgyermekes anyák foglalkoztatására.

Hogyan segítette az állásbörze az elhelyezkedését? Miben adott többet, mint egy online felület?

A személyes benyomás mindig többet nyújt, mint egy jól megfogalmazott álláshirdetés egy internetes oldalon. Egy mosoly, néhány mondat az állásbörzén kint lévő kollégával sokkal személyesebbé, közvetlenebbé, elérhetőbbé teszi az adott céget. 

Ismerte korábban az IT Services Hungary-t? Gondolkodott bennük, mint munkaadóban? 

Igen, figyelemmel kísértem eddig is a pályázati kiírásaikat. Mivel beszélek németül és security témában dolgoztam, reméltem, egyszer lesz majd lehetőségem kipróbálni magam egy ilyen nagy cégnél. Nagyon segítőkészek voltak és bíztattak, hogy adjam be az önéletrajzomat.

Milyen gyorsan keresték fel a rendezvényt követően? 

Körülbelül két héttel a rendezvény után csörgött a telefonom. A munkakör, amivel először kerestek meg nem igazán volt nekem való, de szerencsére itt nem lett vége a történetnek, mivel kölcsönösen szimpatikusak voltunk egymásnak. Végül megtalálták nekem azt a munkakört és hozzá azt a rugalmasságot, ami alapján végül úgy döntöttem, elfogadom az ajánlatot.