„Tisztább képet szerettem volna kapni a potenciális munkáltatóim profiljáról, jövőbeli terveiről.”

Lőrincz Lajos felkészülten és céltudatosan érkezett a börzére. Összeállított kiállítói listája alapján kereste fel a rendezvény standjait. Konkrét kérdésekkel, egyedi önéletrajzával lépett oda a GE munkatársaihoz is, akiknek egyből felkeltette a figyelmét a fiatal szakember tudatossága, tapasztalata és fellépése.

Miért döntött a HVG Állásbörzén való részvétel mellett?
Vonzott a kiállítók diverzitása, hogy mind üzletágakat tekintve, mind pedig üzletágakon belül széles körrel képviseltetik magukat. Fontos volt, hogy közelebb kerüljön hozzám az adott cégek szellemisége, és persze reméltem, hogy valaki meglátja bennem a lehetőséget.

HVG Állásbörze - Lőrincz Lajos

Hogyan készült fel a rendezvényen való részvételre?

Elsőként kiszűrtem azokat a kiállítókat, ahol számomra megfelelő munkakörülményeket, illetve pozíciókat kínáltak. Egy komplett listával érkeztem, amelyben szerepelt, hogy milyen standokat mely állások miatt keresek fel. Emellett önéletrajzokkal is felvérteztem magam, volt nálam 10-10 darab két nyelven is.

Milyen benyomásai voltak a standról és a börzén a céget képviselő kollégákról?
Emlékeim szerint a GE standját finom profizmus és visszafogottság jellemezte, amely jól tükrözte a cég által átadni kívánt üzenetet. A munkatársakkal folytatott beszélgetés nem volt feszes, amelynek köszönhetően nem kellett nyomás alatt éreznem magam. Éppen ezért én a mai napig nem tudom, hogy vajon interjúztattak-e az állásbörzén vagy sem.

Milyen pozícióban került a GE kötelékébe? Mennyire érzi ezt a feladatot testhezállónak?
A GE gyakornoki, majd a gyártás vezetőképző programjába – Operations Management Leadership Program (OMLP) - nyertem végül felvételt, ahol sikerült a szakmámat és az érdeklődési körömet tekintve is megtalálni a nekem való csapásirányt. Azt hiszem, hogy sikerült azt a területet és azt a programot kiválasztani, ami teljes mértékben kielégíti azokat az elképzeléseket, amiket el szeretnék érni.

 

Beregszászi Nikolettet, a GE Appliances & Lighting Toborzási specialistáját kérdeztük a börzén szerzett tapasztalatairól, Lajos kiválasztási folyamatáról.

Milyen céllal érkezett a GE a rendezvényre?
Elsősorban szerettük volna szélesebb körben megismertetni a szervezetünk és üzletágaink sokszínűségét. Célként fogalmaztuk meg, hogy a munkavállalók és a munkakeresők számára is láthatóvá tesszük a széles körű tevékenységünket, hogy ne csak, mint mérnök-munkáltatóként jussunk az eszükbe.

HVG Állásbörze - beregszászi Nikolett

Melyek azok a legfontosabb szempontok, amiket figyelnek leendő munkatársaik kiválasztásánál?A legfontosabb szűrő, hogy a jelentkezők megfeleljenek a pozíció szakmai kiírásának és beleilleszkedjenek a céges kultúrába, tudjanak alkalmazkodni a mindennapokhoz. Nagyon fontos kritérium az angol nyelvtudás, a plusz nyelvismeret előnyt jelent. Figyeljük a kommunikációs készséget, a motivációt és eredményorientáltságot is.

Mit tanácsolna azoknak, akik tervezik, hogy kilátogatnak a börzére, és felkeresnék a GE standját?
Figyeljenek a megjelenésükre, legyenek magabiztosak, érdeklődőek. Készüljenek fel a részvételre! Nézzenek utána, mivel is foglalkozik az adott cég, akit felkeresnek. Tudják elhelyezni az adott vállalatot profilja szerint. Mi szeretjük a csillogó tekinteteket, az olyan érdeklődőket, akinek van valami konkrét elképzelése arról, hogyan is képzeli el a jövőjét.

Milyen volt az első benyomás, amikor a leendő kollégával, Lajossal találkoztak?
Nagyon felkészült volt. Ismerte a cég tevékenységét, voltak előzetes információi a kínált lehetőségekről, tudta konkrétan milyen pozíciók lehetnek számára relevánsak. Magabiztos kiállással lépett oda a standhoz, voltak kérdései, és nyitott volt mindenre.

Mi volt az, ami kiemelte őt a „versenytársai”, azaz a többi jelentkező közül?
Egyedi, jól strukturált CV-vel jött oda, amiből kiderül, hogy termelésmenedzsment szakirányon végzett, és hogy egy vezetőképző programban ideális jelölt számunkra. Láttuk, hogy az egyetem alatt volt már gyakorlata is, ami arra utalt, hogy aktív és szeretne valamit kezdeni is a karrierjével. Voltak céljai, lelkesen és lényegre törően kommunikált, ami szintén pozitív benyomást tett ránk.