„Próbáltam olyan cégeket keresni, ahol támogatják és segítik a továbbképzésemet”

HVG Állásbörze - Török MátéTörök Máté járműipari területen végzett gépészmérnökként, ennek a szektornak a meghatározó cégeit megcélozva érkezett a HVG Állásbörzére. Határozottsága és ambíciói pozitív benyomást keltettek a DENSO munkatársaiban, így felvételt nyert folyamatmérnöki pozícióba. Különösen emlékezetes lehet számára a rendezvény, hiszen akivel akkor a standnál beszélgetett, jelenleg közvetlen vezetőjeként irányítja munkáját.

Milyen céllal érkeztél a HVG Állásbörzére?

Az elmúlt években több alkalommal is kilátogattam már a rendezvényre. Először csak a munkaerő-piaci lehetőségeket akartam feltérképezni, majd gyakornokként szerettem volna elhelyezkedni, legutolsó alkalommal pedig már álláskeresőként vettem részt az állásbörzén.

Milyen cégeket, nyitott pozíciókat kerestél?

Gépészmérnökként elsősorban a járműipari cégeket kerestem fel, mert náluk szerettem volna elhelyezkedni. Nagy segítségre volt ebben a műszaki területet jelölő szürke színkód, melyet követve könnyen megtaláltam azokat a standokat, ahol mérnököknek kínáltak karrierlehetőségeket.

Mi volt számodra a legfontosabb szempont a leendő munkaadód kiválasztásánál?

Pályakezdőként elsősorban azt tartottam szem előtt, hogy leendő munkahelyemen legyen fejlődési lehetőségem, és lássak magam előtt perspektívát. Próbáltam olyan cégeket keresni, ahol támogatják és segítik a továbbképzésemet.

Már ismerted a DENSO-t, amikor jelentkeztél hozzájuk?

A cég munkatársai korábban tartottak nálunk az egyetemen nálunk előadásokat, amelyek során megismerhettem, mivel foglalkoznak, milyen termékeket gyártanak. Emellett személyes kapcsolataim révén, ott dolgozó csoporttársamtól is érdeklődtem a vállalatról.

Milyen állásra nyertél felvételt? Mennyire érzed testhezállónak ezt a pozíciót?

Jelenleg a Diesel területen dolgozom folyamatmérnökként, ahol injektorok tesztelésével és kalibrálásával foglalkozom. Kifejezetten nekem való ez a feladatkör! Ráadásul, noha még csak júliusban telt le a próbaidőm, már két tréningen is részt vehettem.

Bresák Judit HR Specialistát és Jánvári László Folyamatmérnök Supervisort Máté kiválasztási folyamatáról és a rendezvényről kérdeztük.

HVG Állásbörze - Bresák JuditMi volt az első benyomása, amikor Török Mátéval találkozott?

J.L.: Számomra nagyon fontos az első találkozásnál, hogy az illető határozott legyen, és hogy tudja, mit szeretne elérni. Mátén én ezt láttam a börzén, amikor megismertem, és ez nagyon szimpatikussá tette. A párbeszédünk során kiderült, hogy ismeri a cég műkHVG Állásbörze - Jánvári Lászlóödését, és tisztában van az általunk kínált lehetőségekkel.

Mi emelte ki őt a többi jelentkező közül?

J.L.: A kiválasztás során nemcsak a szakmai rátermettséget és tudást figyeljük, fontos számunkra a személyiség, maga az ember is. Ő nagyon pozitív benyomást tett rám, azt gondoltam, hogy olyan ember, akivel együtt tudnék dolgozni a jövőben.

Milyen végzettségű és szakmai tapasztalatú munkatársakat keresnek?

B.J.: Elsősorban pályakezdő, illetve maximum 1-2 év tapasztalattal rendelkező szakembereket keresünk, de vannak gyakornoki pozícióink is. Cégünk gépész- és közlekedés-mérnök, műszaki menedzser, illetve közgazdász végzettségű kollégákat keres.

Mit tanácsolna annak az álláskeresőnek, aki a börzén keres munkát?

B.J.: Pozitív benyomást kelt potenciális munkáltatójában, ha a látogató tájékozott, ismeri az adott céget, és utánanézett az ott elérhető karrierlehetőségeknek. Legyen szakmailag felkészült, érdeklődő, kérdezzen bátran, mutassa meg, hogy vannak céljai és elképzelései!