Egymásra találni egy állásbörzén – a szereplők szemszögéből

HVG Állásbörze - Mahalek KatalinA kiválasztási szempontokról, a munkahelyi légkörről és az állásbörzén történő kapcsolatfelvételről Tóth Ágnest, a KPMG HR generalistáját kérdeztük.Milyen állásajánlatokkal, és elvárásokkal jelentkeztetek a tavaszi rendezvényükre?
A tavaszi állásbörzén pályakezdő és tapasztalt pozíciókkal egyaránt vártuk az érdeklődőket IT- és üzleti tanácsadási területeinkre, ahol többnyire gazdasági, vagy gazdaságinformatikai háttér az elvárás. A szakmai tudás csak egy része a követelményeknek, de közel sem egésze. Számunkra legalább ennyire fontos a motiváltság, a tanulni, fejlődni akarás, hiszen ez lehet a jó teljesítmény és a szakmai fejlődés motorja.
 
 

Kiket keresnek jellemzően?
Olyan kollégákat keresünk, akik képesek közvetlen, nyílt és hiteles módon kommunikálni, hogy leendő csoportjukban munkatársaikkal és feletteseikkel gördülékenyen tudjanak együttműködni. Emellett kiemelt hangsúlyt fektetünk a rendszeres képzésre, mivel munkatársaink szaktudása és hozzáértése jelentik szolgáltatásaink alapját. A minőségi szolgáltatásnak része a fellépés is, így természetesen fontos szempont, hogy a standunkhoz érkezve a pályázó mennyire összeszedett, tájékozott, milyen kérdéseket tesz fel, hogyan kommunikál.

Mi volt az első benyomásuk Katáról?
Kata a tavaszi börzén a standunknál érdeklődött. Egy perc alatt egyértelmű volt, hogy értékes pályázó, jó fellépéssel, erős kommunikációs készséggel, aki több nyelven beszél, és olyan területen dolgozik, amilyen a cégünknél is működik. Bár akkor aktuálisan nem volt nyitott szenior pozíció ebben a csapatban, de a Katától kért CV-t és egy őt bemutató rövid jellemzést átküldtünk a menedzsereknek, akik nyitottak voltak a személyes találkozóra, amit rögtön állásajánlat követett.

HVG Állásbörze - Mahalek KatalinAz új munkatárs: Mahalek Katalin, szenior adótanácsadó, KPMG Adóügyviteli Központ (ITCC) a tudatos álláskeresésre, az első állásbörze élményeire és a sikeres elhelyezkedésre vonatkozó kérdéseinkre válaszolt.

Miért kezdtél állást keresni?
Az előző munkahelyemen két év után úgy érzetem, megragadtam a fejlődésben, ezért elkezdtem nézelődni, új kihívásokat, lehetőségeket keresni. Soha nem voltam még korábban állásbörzén, de 2011 tavaszán olvastam róla, és úgy gondoltam, érdemes lenne tájékozódni az álláspiac kínálta lehetőségekről. Tudatosan készültem a börzére, mivel pénzügyi területen dolgozom, azon belül is az adózás a szakterületem, így a Big4 cégeknek és néhány SSC-nek (Shared Service Center, magyarul: üzleti szolgáltató központ – a szerk.) néztem utána a rendezvény honlapján.

Milyen volt az első benyomásod jelenlegi munkaadódról?
A KPMG munkatársaival már a helyszínen kialakult a kölcsönös szimpátia, egy rövid beszélgetés és néhány szakmai vonatkozású kérdés után a HR-es kolléga felajánlotta a szakmai interjú lehetőségét is. A többi cégnél is abszolút pozitívan fogadták jelentkezésem, ami valószínűleg annak is köszönhető, hogy pénzügyi területen van tapasztalatom és angolul, spanyolul és portugálul is beszélek, így a rendezvény utáni két héten belül többen is kerestek, hogy behívjanak állásinterjúra. Végül a KPMG-nél helyezkedtem el szenior adótanácsadóként, mert nagyon tetszettek a szakmai kihívások, melyek náluk vártak rám.

HVG Állásbörze - KPMGMilyen összbenyomásod van az állásbörzéről?
Abszolút pozitív tapasztalatokkal jöttem el az állásbörzéről, hiszen személyesen is találkozhattam a cégek képviselőivel, sok helyen az adott szakterület szakembereivel is. Így olyan emberekkel tudtam kapcsolatba kerülni, akik valóban tájékoztattak egy-egy álláshirdetés hátteréről.