Gyakornokból főállású kolléga

A Bosch csoport Magyarország minden börzén különleges megjelenéssel, saját fejlesztésű termékekkel és számtalan nyitott pozícióval jelenik meg - a gyakornoki állásoktól a speciális tapasztalatot igénylő munkakörökig. Nem csoda, hogy nagyon vonzó a látogatók számára. Döbrössy János a 2010. márciusi börzén adta át személyesen önéletrajzát a cégnek, majd személyes utánajárását követően a hatvani gyárban kezdhette meg gyakornoki tapasztalatszerzését.

 

Mi vonzott a cégben, miért adtad be a jelentkezésedet?

HVG Állásbörze - Bosch

Több oka is van, hogy megpályáztam a gyakornoki pozíciót. Már a börzén látszott, hogy egy minden tekintetben professzionális céggel állok szemben. Tudják, mit akarnak, azt is, hogy hogyan. Olyan embereket keresnek, akikben van lehetőség, akik fejlődni akarnak, van bennük kreativitás és hajlandóak gondolkozni. Az ajánlatok vonzóak voltak, több is felkeltette az érdeklődésemet.

Gyakornoki pozícióban kezdtél és később főállásban is sikerült elhelyezkedned a cégnél. Hogyan történt?

A 2010. márciusi börzén adtam át a CV-met a Bosch-nak, melynek köszönhetően sikerült elhelyezkednem Hatvanban gyakornokként. 4 hónapot töltöttem itt, nagyon jó tapasztalatszerzési lehetőség volt, hiszen megismerhettem egy hatalmas gyár működését.

2011. augusztusban megpályáztam egy főállású pozíciót Budapesten. Ez már más terület, nem gyártás, hanem fejlesztés, ami sokkal közelebb áll hozzám. Kreatívabb lehet az ember, több a fejlődési lehetőség és az én beállítottságomhoz is jobban illik. Jelenleg motorvezérlők mechanikus alkatrészeinek tervezése, fejlesztése a feladatunk a csapattal, akikkel együtt dolgozom. Az első munkanapon már láttam, hogy lendületes, profi csapatba kerültem, ahonnan szerencsére a jó humor sem hiányzik. Az is tetszik, hogy egyrészt egy nagyon stabil cégnek tartom a Bosch-t, másrészt számtalan fejlődési lehetőséget kínálnak számomra: tervező/modellező programokkal ismerkedhetek meg, amelyekkel nagyon szeretek dolgozni, nyelvet tanulhatok és szakmai tréningeken vehetek részt.

Mit gondolsz, hogyan lehet sikeresen állást keresni a börzén, mi a titka az elhelyezkedésnek?

A sikeres álláskeresés egyik legfontosabb része lehet szerintem az állásbörzén való részvétel. Ilyenkor láthatjuk a cég megjelenését, találkozhatunk ott dolgozó emberekkel, bármit megkérdezhetünk tőlük anélkül, hogy ennek következménye lenne. Nagyon sok információt megtudhatunk a vállalatról, amit máshonnan nem igazán tudnánk megszerezni. Sokszor egyből olyan kiállítóval találkozhatunk, aki kölcsönös szimpátia esetén ott a helyszínen interjúztat minket. Így egy pár perces beszélgetés lényegében már egy előszűrés lehet az interjúra. Szerintem ezért is fontos a megjelenés, a kiállás és a felkészültség.

Mi a véleményed a gyakornoki programokról?

Gyakornokként lehetőség van a vállalati kultúra megismerésére szakmai gyakorlat megszerzésére, és másodsorban zsebpénz-kiegészítést is jelent az egyetemi évek alatt – ezért ajánlom minden egyetemistának.

Az egyetem elvégzése után pályakezdőként nagyon nehéz állást találni, ezért minden gyakornokként végzett hónapnak értéke van.