Pénzügyi területről az informatikai szektorba

Egy állásbörzén akkor is sikeresek lehetünk, ha nem kizárólag célirányosan látogatjuk meg a standokat, hanem nyitottak vagyunk, és akár szakterületünkhöz nem szorosan kapcsolódó kiállítók ajánlatait is meghallgatjuk. Subicz József például több év pénzügyi tapasztalat után került az evosoft-hoz 2011 őszén, mint témavezető – az állásbörzének és egy határozott hr-esnek köszönhetően.

 

HVG Állásbörze - Subicz JózsefJózsef korábban kilenc évig dolgozott pénzügyi területen és munkaviszonya lejártával új álláslehetőségeket keresett az állásbörzén. Annak ellenére, hogy korábban nem ismerte az evosoft nevét és hátterét, elmondása szerint a cég igen jó benyomást keltett benne az állásbörzén és az azóta eltelt időszak alatt egyaránt.

Miért döntöttél úgy, hogy részt veszel a börzén?
A számomra érdekes munkaadók koncentráltan vettek részt a HVG Állásbörzén, és úgy gondoltam, hogy egy ilyen rendezvényen több lehetőség van a személyes kapcsolatfelvételre. Ezen kívül előnynek tartottam, hogy lehetőségem volt az álláskeresők számára meghirdetett előadásokon, oktatásokon való részvételre is.

Hogyan készültél fel a kapcsolatfelvételre?
A stratégiám nem volt bonyolult. Összeállítottam magyar és az angol nyelvű önéletrajzomat, és a kiállítók közül kiválasztottam azokat, akik érdekeltek: elsősorban pénzügyi, biztosítói, valamint IT vállalatok ajánlatai közül böngésztem. A furcsa kettősség oka, hogy ezelőtt a pénzügyi szektorban dolgoztam, de gépészmérnöki végzettségem miatt az ipar területén tevékenykedő cégek is érdekeltek. Így kerültem az evosoft standjához.

Mi volt az első benyomásod a vállalatról, a céget képviselő munkatársakról?
Nagyon fontos volt számomra, hogy megismerjem a cég hátterét, és az evosoft esetében ez igen szimpatikus volt. Egy stabil, multinacionális hátterű céget mutattak be, ráadásul a standon lévő kollegák segítőkész hozzáállása és professzionális fellépése is elnyerte tetszésem. Annak ellenére, hogy akkor éppen nem volt a profilomhoz illő álláslehetőség a cégnél, könnyen meg tudtak győzni arról, hogy hagyjak náluk egy példányt az önéletrajzomból. Szerencsére nekik lett igazuk, hiszen a börze után pár héttel megcsörrent a telefonom, és behívtak egy személyes interjúra.
Nem számítottam erre a telefonhívásra, arra pedig végképp nem, hogy ennyire hamar lezajlik a felvételi eljárás. Az interjút követő héten már bértárgyalásra hívtak vissza. Végül témavezetői munkakörbe vettek fel, konkrét fejlesztési feladatok megvalósítása, valamint a témához tartozó csoport koordinálása a feladatom.

HVG Állásbörze - Nika LíviaAz evosoft toborzási szakembere, Nika Lívia így emlékszik vissza a történtekre:
Bár a tavaszi börzék általában erősebbek - hiszen ekkor már a végzős hallgatók is érdeklődnek a munkalehetőségek iránt – 2011 őszén jól zártuk a HVG börzéjét: nagyon sok releváns CV-t adtak le nálunk az érdeklődők, közülük öten pedig ma már az evosoft-nál dolgoznak. Az egyik új kollégánkkal, Józseffel is itt találkoztunk először. Cégünk alapvetően informatikusokat, villamosmérnököket keres, közülük is jellemzően olyanok pályázatát várjuk, akik kommunikációképes német és/vagy angol nyelvtudással rendelkeznek.

Ezek a követelmények erős szűrőt jelentenek, ezért örültünk, mikor Józseffel találkoztunk, hiszen amellett, hogy több mint 10 éves szakmai múlttal rendelkezik, angolul és németül is jól beszél. Az első találkozás és a munkába állás közt nem telt el sok idő, hiszen a börze-időszakban különösen fontosnak tartjuk, hogy gyorsan adjunk visszajelzést a jelölteknek, mivel néhány kivételtől eltekintve a pályázók nem csak nálunk adják le az önéletrajzukat. József például két héttel a rendezvény után járt nálunk először interjún, decembertől pedig már az evosoft csapatát erősítette, mint az automatizálási területen dolgozó témavezető.