HungaroControl Zrt. 2019 Autumn

  • Engineer / TechnicalITEconomics / FinancePositions required only language skillsOther fields
  • InternshipPositions requiring 0-1 year of experienceJunior positions (max. 1 year of experience)Positions requiring experience (1-7 years of experience)
  • MagyarEnglish

What we do?

A HungaroControl Zrt. meghatározó szereplője az európai légiközlekedésnek, éves szinten körülbelül 700.000 légi jármű fordul meg a magyar légtérben.

Légiforgalmi irányítóink a legmodernebb technika segítségével, a nap minden órájában, az év minden napján ellenőrzik és irányítják a rájuk bízott légtér forgalmát. 

Európában egyedülálló módon a magyar irányítók a Koszovó feletti magas légtérben, az ún. KFOR szektorban is szolgálatot látnak el.

Where we work?

Budapest

Our process of selection

Az irányítás izgalmas és összetett feladat, mely speciális készségeket, képességeket igényel, ezért a jelentkezők közül egy többfordulós felvételi eljárásában választjuk ki azokat, akik részt vehetnek a légiforgalmi irányító képzésen.

Our process of selection

1. kör: Regisztráció és 4 fontos dokumentum feltöltése

             Fényképes önéletrajz
             Motivációs levél
             Angol középfokú komplex nyelvvizsga
             Legmagasabb iskolai végzettséget igazoló dokumentum (minimum érettségi)

Első körben a beadott pályázati anyagok alapján végzünk egy előszűrést. Ellenőrizzük, hogy a jelentkező megfelel-e a kiírásban szereplő követelményeknek és vizsgáljuk a motivációját.

2.-3. kör: Képességek vizsgálata, személyiségvonások feltérképezése 

A kiválasztási eljárás második és harmadik körében az előszűrt jelentkezők kognitív képességeit, angol nyelvtudását, valamint a légiforgalmi irányító munkakör ellátásához fontos személyiségjegyeket mérjük.

A pszichológiai munka-alkalmassági tesztjeink egyes elemeinek segítségével kognitív képességeket mérünk, bizonyos elemeivel pedig a légiforgalmi irányító munkakör ellátásához fontos személyiségjegyek meglétét vizsgáljuk.

A vizsgálat során a mért kompetenciák köre igen széles, melyek a légiforgalmi irányító munka ellátásához elengedhetetlenül szükségesek. A teljesség igénye nélkül néhány tulajdonság, kompetencia, melyeket a tesztek vizsgálnak: átfogó logikus gondolkodásmód, gyors és hatékony döntéshozatal, szelektív és megosztott figyelem, rövidtávú memória, térbeli orientáció, stb.

A fenti kognitív képességek és az angol nyelvtudás mérésére az Eurocontrol által kifejlesztett, Európa szerte alkalmazott, számítógép alapú teszteket (First European Air Traffic Controller Selection Test I-II), használjuk. A feladatok angol nyelven vannak, melyek három részből épülnek fel: útmutató, gyakorló feladatok és példák, illetve maga a teszt, így az éles helyzet előtt van lehetőség átolvasni és gyakorolni a feladatokat. Fontos, hogy középfokú nyelvvizsga a követelmény, hiszen a FEAST tesztek nyelvezetének megértése magabiztos középfokú nyelvtudást igényel.

A jelentkezők számára a tesztelés nem jár költséggel, ugyanis a tesztek anyagi terhét a HungaroControl Zrt. viseli.

A képesség vizsgálatok időpontjáról, helyszínéről és a fontos tudnivalókról minden érintettet az általa megadott e-mail címen keresztül előzetesen értesítünk.

4. kör: Egészségügyi alkalmasság vizsgálata

Amennyiben sikeresen teljesítette egy jelentkező a FEAST tesztet, a következő lépés az orvosi vizsgálat. Ez a kiválasztási lépés az egészségügyi alkalmasságot hivatott felmérni, amit szigorú feltételek és hatósági szabályok együttesen határoznak meg.

A HungaroControl Zrt. által előzetesen egyeztetett időpontban kell a repülőorvosi vizsgálaton megjelenni, melynek költségeit a jelentkezőknek a vizsgálat helyszínén kell kifizetniük. Az alkalmassági vizsgálat és az arról kiállított igazolás díja jelenleg 33.700 Ft/fő.

Alkalmas minősítés hiányában a jelentkező nem folytathatja a kiválasztást, illetve nem kezdheti meg a képzést.

Tapasztalataink alapján a vizsgálat közel egy napot vesz igénybe vesz, így a jelentkezőknek azt javasoljuk, hogy ennek tudatában tervezzék meg az aznapi teendőiket.

Részleteket az alábbi linken érhetőek el: http://www.reporvos.hu

5. Assessment Center (AC)

A sikeres orvosi vizsgálatot egy csoportos kiválasztási módszer az úgynevezett Assessment Center követi, ahol szociális (pl.: együttműködés, csapatmunka) és egyéb kompetenciákat (pl: stressztűrés) vizsgálunk. Egy AC 4 jelölt és 8 értékelő részvételével zajlik és körülbelül 4-5 órán át tart.

Az Assessment Centert követően meghozzuk a végső döntést arra vonatkozóan, hogy kik lesznek azok, akik az aktuális év szeptemberében megkezdhetik a képzést.